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Subject:  Speaking in Your Personal Capacity

1.  Speaking in your personal capacity is regulated by Title 5 Code of Federal Regulations, section 2635.807 (5 C.F.R. § 2635.807), which prohibits you from receiving compensation for speaking that relates to your official duties.  An invitation to speak “relates to your official duties” when: 

· the invitation is extended primarily because of your official position, rather than your expertise on the particular subject matter; 

· the invitation to speak or an offer of compensation is extended by a person who has interests that may be affected substantially by your performance of your official duties; 

· the information conveyed draws substantially on nonpublic information; 

· the subject deals with any matter to which you were assigned during the previous one-year period; or 

· the subject concerns any ongoing or announced Army policy, program, or operation.  


a.  Even should you be asked to speak on a subject that deals with any matter to which you were assigned during the previous one-year period or concerns any ongoing or announced Army policy, program, or operation, you may accept compensation for speaking on a subject within your discipline or inherent area of expertise (as determined based on your educational background or experience), provided that the speech or presentation deals only generally with a subject within the Army’s area of responsibility, and not with specific policies, programs or operations. 


b.  You may accept from a non-Federal entity the payment of travel expenses associated with making a speech or presentation in your personal capacity.  The costs of your travel expenses (e.g., transportation, lodging, and meals), are not included in the definition of “compensation” for most personnel.  Because you are merely being reimbursed for your personal expenses, such reimbursement is also not considered a gift, so you may accept it.  If you are required to file a financial disclosure report and you accept travel expenses from a source other than the United States Government, travel and travel reimbursements must be reported on your financial disclosure report.  Your receipt of free attendance at the event at which you will speak or of a publication that provides a record of your speaking activities also are not included in the definition of “compensation.” 

2.  A Disclaimer is Required.  When speaking in your personal capacity, you may not permit the non-Federal entity to use your official title, position, organization name, or any vestige of the authority of your office to identify you or promote the event.  You may allow only the use of your grade and Service affiliation (e.g., COL, U.S. Army).  The non-Federal entity may, however, include in its literature your title, duty position and organization of assignment, among other biographical details, provided they are given no more prominence than other details set forth in your biography.  If DoD identifying information (e.g., your title, duty position, or organization) is used in a biography and the subject of your speech deals significantly with any ongoing or announced Army policy, program, or operation, you must make the disclaimer that the views presented are yours and do not necessarily represent the views of the Army or DoD.  You may provide the disclaimer orally, as long as you do so at the beginning of the presentation.  

3.  Endorsement is Generally Prohibited.  When speaking in your personal capacity, you may endorse the non-Federal entity only if neither you, nor the non-Federal entity, have associated your title, duty position, or Army organization with your speech or presentation.  For example, should you elect to make a speech on the topic of “landscaping” to the Fairfax County Garden Club, it would seem relatively unlikely that Club members would be interested in your status as an active duty Army Colonel assigned to HQDA.  So long as your speech focused solely on landscaping and did not stray into a description of your experiences as a combat BCT Commander, and the Garden Club elects not to reference your military status in the Club’s program of events, your endorsement of the Club would not be legally objectionable.  If you have any questions or concerns as to whether your planned actions or statements may constitute endorsement of a non-Federal entity, it is prudent to be conservative in both deed and word to avoid creating even the perception of endorsement.  

4.  Wear of the Uniform.  Generally, you should NOT wear your military uniform when making a speech or presentation in your personal capacity.  To do otherwise may imply that Army or DoD endorse or sanction your activity.  Consult AR 670-1, Wear and Appearance of Army Uniforms and Insignia and DoDI 1334.1, Wearing of the Uniform to learn more about those situations in which wear of the uniform is authorized or prohibited.  

5.  Be Cautious of Fundraisers.  When speaking in your personal capacity, you may participate in a fundraiser only if neither you nor the non-Federal entity has referenced your military title, duty position, Army organization, or any other matter that would tend to link you with the Army or DoD.  Further, you may never solicit a subordinate (e.g., any member of the Army junior in grade to you) or a prohibited source (e.g., a contractor who does business with the Army or DoD, or an organization, like AUSA, that often seeks decisions and assistance from the U.S. Army).  Given that it may be impossible to know if a subordinate or prohibited source is a member of your audience, it is always prudent to adopt a conservative course of action and decline participation in the fundraising activity.  

6.  Security and Public Affairs Review.  If your remarks relate to military matters, national security or Departmental issues of significant concern, you must obtain a security review and public affairs clearance.  Further, you may not use “nonpublic” information (e.g., information gained because of your Federal employment and that is not available to the general public) in making your speech or presentation.
  You may request review and clearance of remarks you plan to deliver in your personal capacity from Mr. Hill in the Office of the Chief of Public Affairs, Army (I would encourage you to seek clearance, even though your remarks are to be rendered in your personal capacity).

7.  Acceptance of Gifts May Be Prohibited.  You may never accept a gift given because of your official position or a gift from a prohibited source.  If the non-Federal entity to which you have made a speech or presentation is a prohibited source, you may not accept any gift proffered.  If there is no indication that the gift is given because of your official capacity and the non-Federal entity is not a prohibited source, you may accept the gift.  For example, it would not appear to be legally objectionable were you to accept the gift of a new gardening tool presented by the Fairfax County Garden Club in appreciation for your fascinating presentation on landscaping.  

8.  No Use of Appropriated Funds or Official Time.  You may not use appropriated funds, Government resources (property or facilities), or official personnel or duty time to support your outside speaking endeavors in any way.  

9.  Of Course, There Are Exceptions.  Certain exceptions to the above rules may apply regarding teaching at certain types of institutions of higher learning, or when preparing papers or presentations for professional associations.  

10.  The Approval and Clearance Processes.  Although approval of the head of the appropriate DoD Component command or organization is unnecessary, it may be prudent to notify your supervisor and secure his or her concurrence in your plan to speak. 
11.  We further recommend that you seek guidance from your servicing ethics counselor.
� Nonpublic information includes information not releasable under the Freedom of Information Act, protected by the Privacy Act, classified, protected by procurement integrity law, or protected by the Trade Secrets Act. 
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